A felszívódó nedvesség és az általa legtöbbször szállított sók vakolat-, illetve falkárosodást okozhatnak, jelentősen csökkentik a falazat hőszigetelő képességét, és rontják a látszó felületek esztétikai megjelenését. A felszívódó (kapilláris) nedvesség, illetve annak káros hatásai elleni védelem alapvető feladat, a falazat és burkolatainak védelme, illetve az épület rendeltetésszerű használatának biztosíthatósága érdekében.

A probléma

A falazat nedvesség elleni szigetelésének hiányából (hibájából) adódóan nedvesség szívódik fel a falszerkezetbe, ezáltal az átnedvesedett fal hőszigetelő képessége jelentősen lecsökken, és a nedves külső vakolat lefagy. A belső nedves falfelület penészesedést idéz elő, ami káros az egészségre. A talajból, illetve a falazatból kioldott sók a felületen kikristályosodva vakolatleválást, salétromosodást okoznak. Rossz javítási megoldás választása (pl. vízzáró tömör vakolat) magasabb nedvesség felszívódást eredményez.

A megoldás

A nedvesedési határ felett kb. 1 m-es magasságban verjük le a vakolatot, a fugákat mélyítsük ki kb. 2 cm mélyen, a felületeket tisztítsuk meg, és tiszta vízzel mossuk le. A falazat megfelelő javítását csakis erre a célra gyártott speciális anyagokkal (javítóvakolat- rendszerekkel) lehet elkészíteni! Alacsony szilárdságú, illetve vegyes falazatokon a későbbi vakolatrepedések kialakulásának megelőzésére, korrózióálló fém, ponthegesztett vakolattartó rabichálót erősítsünk fel a felületre, és úgy gúzoljuk, hogy a rabicháló beépüljön az alapfelületbe. A gúzolást 50%-os fedettségen hálósan kell elvégezni. A gúzolást követő 1-3 nap múlva, az alapfelület előnedvesítése után, kb. 10-20 mm-es vastagságban egyszer durván, de egyenletesen lehúzva hordjuk fel a pórus alapvakolatot. 2 cm-nél vastagabb vakolatot több rétegben történő vakolással érhetünk el. A következő vakolatréteg felvitele előtt a kivárási idő napban számolva megegyezik a felvitt vakolatréteg vastagságával mm-ben kifejezve (1 cm-es vakolatvastagságnál a kivárási idő 10 nap). A kivárási idő után távolítsuk el az esetleges só kivirágzásokat, majd hordjuk fel a javítóvakolatot. A javítóvakolat felhordásánál egyaránt, a szükséges kivárási idő betartása után – 1mm/1nap – az alapot mossuk le, illetve nedvesítsük elő. A minimális javítóvakolat- vastagság 2 cm, a maximális 3 cm. Ha vastagabb a szükséges vakolat, vagy nagyon nagy a sószennyezettség, akkor a javítóvakolat előtt pórus-alapvakolat használata szükséges. A javítóvakolat-rendszerhez tartozó simítóvakolatok, vékonyvakolatok és nemes vakolatok, valamint a homlokzatfestékek felhordása előtt vegyük figyelembe a kivárási időt, a javítóvakolat felhordása után milliméterenként 1 nap.
Az Ön problémájára megfelelő javítóvakolat-rendszer kiválasztásában kérje szakember segítségét. Ezen speciális anyagokra végső fedőburkolatként csak légáteresztő anyagokat szabad felhasználni.